jump to navigation

„SPIRITUL INOROGULUI” experiment

ֱ Spiritul Inorogului˝


CROMOTERAPIE&MELOTERAPIE

Experimentul nu are istorie, aceasta urmând a fi scrisă .A fost gândit foarte simplu pe baza următoarei scheme:

· energie electromagnetica, biorezonanţă (cromoterapie, meloterapie);

· energie biochimica (coordonarea respiratiei).

Din combinarea acestor energii rezulta:

· cresterea numarului de sinapse activate si a vitezei de transmitere a impulsului nervos;

· cresterea ariei de lucru in emisferele cerebrale, maridu-se zonele excitate si facilitandu-se o memorie informationala mai mare, ce deserveste functiile psihice;

· stimularea energetica controlata al creierului, determina o mai buna functionare, dezvoltarea unor noi conexiuni de feed-before si la atenuarea efectelor psihice negative.

Energiile electromagnetice, biorezonanta si biochimice de transformare si coordonare al stimulilor sunt captate in mod informational de catre creier asigurind o mai buna functionare neuro-psihofiziologica al organismului prin ENERGOPSIHISM.

Energopsihismul este o functie al structurii anatomico-fiziologice al functionari psihice la om, se poate dezvolta prin infuzie de energie si informatie respectiv prin antrenamente psihotonice, cum ar fi sedinte de relaxare profunda.

Energopsihismul isi mareste capacitatea de actiune prin exercitiu pina la limita impusa de caracteristicile fiziologice si neurologice , el se poate adapta noilor cerinte de functionare al organismului marindu-si mecanismele de captare informationala ,dezvoltand noi conexiuni si memorarea noilor functii (crearea noilor sinapse) stimulate pe o arie mai mare a emisferelor cerebrale.

In cazul in care nu este mentinut energopsihismul intr-un echilibru, nivelul de tensiune energetic sau nu-i permitem o perioada de relaxare, se ajunge la o carenta energetica si biochimica. Dereglarea energopsihismul printr-o suprasolicitare determina o stare de oboseala indusa, stressul aparut influenteaza negativ echilibrulul energetic psihobiologic al creierului.

In aceasta situatie se poate interveni cu energii din exterior: cromoterapie, meloterapie, respiratie, ele induc o dezvoltare a emisferelor cerebrale la nivel informational si energetic rezultind un echilibru homeostazic.

O ipoteza prin care energia psihica este o matrice al spiritului, poate descompune si integra aproape orice tip de energie existenta pe Pamant:

· energii mecanice (cand se pot misca obiecte cu ajutorul gandului)

· energii fotomagnetice (cand se poate imprima o imagine pe hartia fotografica)

· energii electromagnetice cu ajutorul culorilor

· energii vibratorii, biorezonante (meloterapie,sunete)

· energii biochimice

· eneregiile universului (cosmice)

· energii radiestezice

· energii de transmitere a undelor sonore (telepatia) etc.

Psihicul este o forma de energie ce nu poate fi determinata, cuantificata azi fiindca nu se afla in nicio alta vietate din natura inconjuratoare numai la om avand acest nivel de integralitate .

Spiritul este format la randul lui din mai multe matrici ; psihica, corporala, genetica, spirituala al trecutului, prezentului, viitorului si altele, in esenta este totalitatea energiilor informatiilor umane, nu se poate vedea cu ochiul liber dar in momentul mortii fizice, a putut fi inregistrat ca o forma energetica eterica.

Fata de cele de mai sus, s-a considerat necesara evaluarea fenomenului “ENERGOPSIHISM” prin:

1. cromoterapie;

2. meloterapie;

3. respiratie.

Cromoterapia – se adreseaza aparatului vizual cu rol esential in orientarea si deplasarea in spatiu si perceperea de la distanta a obiectului prin senzatiile specifice, incarcatura electro-magnetica al stimulului este dat de frecventa vibratiilor si pulsatiilor in functie de lungimea de unda, care da senzatie de culoare. Ea se bazeaza pe conectarea ariilor din corpul nostru ce raspund la diverse culori atasate creierului (glandele pineale, piele), ce au efecte asupra functiilor fizice si psihice.

Culoarea rosie stimuleaza; intelectual, psihomotor, dezvolta vointa si extroversia, activismul,

Culoarea verde amplifica; echilibrul emotional, relaxeaza, faciliteaza deconectarea nervoasa, capacitatea de concentrare, induce gindirea pozitiva, este foarte eficient in managementul stressului.

Culoare albastra mareste; imbunatateste comunicarea si vorbirea, relaxant mental, capacitatea de concentrare, perceptiile, rezonanta afectiva.

Cromoterapia este o alternativa utila in rezolvarea unor probleme fizice, mentale, spirituale, emotionale si pentru relaxarea integrala al organismului.

Meloterapia

Prin utilizarea selectiva a muzicii se obtine marirea capacitatii de atentie, concentrare pe o perioada mai lunga, fara a obosi, devenind mult mai eficienti in activitatile de zi cu zi. Meloterapia are o capacitate marita in timp scurt, ajungandu-se foarte repede la efecte multiple benefice psihicului, fata de cromoterapie care necesita un timp mai indelungat pana se observa imbunatatirea mecanismelor psihice. Senzatiile vizuale si percepera culorilor se fac prin mai multe filtre la nivel SNC avind un traseu mai lung in transmitera informationala, memoria culorilor este mai mica fata de memoria sunetelor.

Meloterapia imbunatateste intr-un timp mai scurt asimilarea unor volume mai mari de informatii prin dezvoltarea perceptiei subliminale si marirea capacitatii de concentrare, scaderea depresiei si anxietatii mareste fiabilitatea imaginii de sine, facilitarea unei comunicari mai bune verbale si nonverbale.

Meloterapia se poate utiliza si in prevenirea depresiei si in perioada de regresie a bolii, grabind vindecarea, prin marirea activismului bioelectric al undelor sonore. Rezonanta undelor sunt receptate de oasele craniane (sistemul osos cranian), ce este difuzata pe toata aria cutiei craniene fiind receptionata aproape la acelas nivel de ambele emisfere. Informatia sunetului are un parcars mai scurt la nivelul SNC, facindu-se mult mai rapid el necesitand un numar mic de sinapse ce determina o stimulare auditiva mai buna la nivel cortical, modificari la nivel afectiv si un echilibru functional general.

Auditia muzicii lui Mozart este benefica si are urmatoarele efecte asupra proceselor psihice; dezvolta gindirea spatiala, atentia, memoria; dezvolta comunicare verbala si nonverbala; imbunatatirea psihomotricitatii, scaderea depresiei.

Programul ֱSpiritul Inorogului˝ de cromoterapie, meloterapie si respiratie, stimuleaza vointa, initiativa, producerea catharsist-ului, cresterea randamentului cognitiv si creativ, dezvoltand activitatea in zonele corticale ce se sincronizeaza, ceeace ajuta la dezvotarea si participarea mai multor arii corticale senzitive.

In acest program se insista prin captarea informationala la nivel inconstient ce determina consecinte active si pasive in cadrul perceptiilor subliminale, sunt folosite culorile (culorile pasive) prin utilizarea stimularii expuse (durata,intensitatea), in partea muzicala (tonalitatea muzicii), stimularea indusa de intesitatea sunetului (volum), frecventa sunetului controlata , amplitudinea sunetului (ce au fost selectionate in program), receptarea stimulilor de catre organism induce modificarea indicatorilor psihofiziologici.

In timpul derularii programului nu se mai sesizeaza constient culoarea pasiva, nici cresterile si descresterile volumui frecventei, amplitudini sunetului, concentarea constienta va fi la culoarea activa si controlul respiratie. Controlul aterntie concentrate permite fluiedizarea transmiteri informatiilor cromatice si muzicale stimulate prin perceptia subliminala, fara a se produce baraje in asimilarea lor.

Se obtine o dinamizare si energizare al intregului organism , resimtite dupa aproximativ 10-20 minute de la terminarea programului, cand se vor produce echilibrarea energiilor din corpul nostru in urma efortului depus, prin asimilarea noilor energii coordonate din timpul programului.

Design-ul „Spiritul inorogului”

Experimentul se deruleaza cu ajutorul:

1. calculatorului (pentru cromoterapie);

2. casti si calculator (pentru meloterapie).

Se vor efectua 10 sedinte a cate 30 de minute/zi si anume:

1. pentru culoarea verde – 3 sedinte;

2. pentru culoarea albastru – 3 sedinte;

3. pentru culoarea rosie – 3 sedinte;

4. pentru fixare: curcubeu – 1 sedinta.

O sendinta se compune, dintr-un program impartit in 6 programe de 5 minute (in care se deruleza 3 cresteri si descresteri a culori active), formate din cupluri de culori si fragmente muzicale selectionate, ce sunt diferite, este prezentat programul in tabelul 19.

Tabelul 19.Detalierea programului de procesare pe calculator;

PROGRAM DE PROCESARE PE CALCULATOR

1

Dimensiune cerc initial

3% din ecran

2

Dimensiune cerc apogeu

100% din ecan

3

Dimensiune cerc final

3% din ecran

4

Timp de crestere

50 sec.

5

Timp de descrestere

29 sec.

6

Timp de procesare

21 sec.

7

Stationare cerc initial

1 sec.

8

Stationare cerc apogeu

3 sec.

9

Stationare cerc final

1 sec.

10

Volum initial

40%

11

Volum apogeu

60%

12

Volum final

40%

Dimensiune cerc = culoare activa

Cuplurile de culori sunt culori „pasive” si culori „active”, care insumeaza 30 de min.

1. Culoare pasiva este cea care ramane pe ecran (monitor), fixa pe perioada celor 5minute.

2. Culoarea activa este cea care creste ca diametru de la 3% din ecran (monitor), pana la 100% si scade de la 100% la 3%.

Partea muzicala este selectionata asfel;

– fragmente muzicale din compozitiile lui Mozart

– este formata din programe diferite pe fiecare cuplu de culori.

– volumul incepe de la 40dB si creste pana la 60 dB cand culoarea activa este la apogeu (100% din ecran) pe urma descreste la 40dB.

– amplitudinea si frecventa sunetului a fost selectat ca sa fie la valori mari din fragmentul muzical cand cercul se afla la apogeu, sa creasca si sa scada odata cu culoarea activa.

In program se pune accentul pe o crestere si o descrestere al parametrilor muzicali in acelas timp cu culoarea activa pentru a se obtine efectul de tunelare ale vibratiilor, rezonantelor, undelor muzicale (sunetului), prin care se intensifica efectele psihosezoriale vizuale si muzicale.

In acest tip de program se obtine o stimulare ale ariilor cerebrale mai extinsa, dar in acelas timp actionand sincronizat vizual si muzical se obtine o memorizare mai buna a culorilor, fragmentelor muzicale producand o dinamizare ale undelor cerebrale, circulatie informationale date de culori si muzica. Marirea vitezei de procesare al creierului in urma carora se vor face transformari la nivelul mecanismelor psihice, dezvoltarea senzitiva si perceptiva vizuala si auditiva.

Urmatoarele tabele 20, 21 sunt descrise tonurile cromatice dupa care s-a facut ulterior calculul tonurilor cromatice folosite in experiment.

Tabel 20

Ton cromatic

Limite valorice ale

λ in mμ

Latimea fasiei monocromatice

in mμ

Violet

390-450

60

Indigo

451-480

29

Albastru

481-520

39

Verde

521-575

54

Galben

576-590

14

Portocaliu

591-620

29

Rosu

621-800

179

Valorile tonului cromatic scrise de Mihai Golu pg.136

Tabel 21

Nr.

Denumirea

culorii

Lungimea

de unda

in milicroni

Latimea fisiei care

determina

tonul,

in milicroni

1

Violet

390-450

60

2

Indigo

450-480

30

3

Albastru

480-510

30

4

Albastru-verzui

480-490

10

5

Verde-albastrui

490-510

20

6

Verde

550-575

25

7

Galben

575-590

15

8

Portocaliu

590-620

30

9

Rosu

620-800

180

Tabel de P.Popescu-Neveanu si Mihai Golu , ale marimilor, lungimilor de unda.

( Paul Constantin, pg 14)

Se descrie in tabelele 13,14, 15, 16, următoarele lungimile de unda λ in mμ (lungimea de unda in milicroni) ale culorilor utilizate in experiment;

permite o excitare cromatica mai puternica la nivelul neurologic, chiar daca a fost in combinatie cu ½ din valorile lungimilor de unda albastre si verzi, va avea un aport informational mai mare.

Se obtine astfel o tunelare undelor cromatice rosii, ce permite o asimilare mai usoara, o adaptare la aceste lungimi de unda, incetineste reactia de respingere la persoane. Acomodarea cu culoarea rosie va fi o reactie permisiva si la persoanele care o resping, astfel inducand o reactie si stimulare adecvata la culoarea rosie de unde vor rezulta si efecte favorabile psihofiziologice.

Lungimea de unda verde este mentinuta la aceleiasi valori, ce va permite o excitare cromatica mai puternica la nivelul neurologic, chiar daca a fost in combinatie cu ½ din valorile lungimilor de unda albastre si rosie, va avea un aport informational mai mare.

Se obtine astfel o tunelare undelor cromatice verde, ce permite o asimilare mai usoara, o adaptare la aceste lungimi de unda, incetineste reactia de respingere la persoane. Acomodarea cu culoarea verde va fi o reactie permisiva si la persoanele care o resping, astfel inducand o reactie si stimulare adecvata la culoarea verde de unde vor rezulta si efecte favorabile psihofiziologice.

Lungimea de unda albastra este mentinuta la aceleiasi valori, ce va permite o excitare cromatica mai puternica la nivelul neurologic, chiar daca a fost in combinatie cu ½ din valorile lungimilor de unda verde si rosie, va avea un aport informational mai mare.

Se obtine astfel o tunelare undelor cromatice albastra, ce permite o asimilare mai usoara, o adaptare la aceste lungimi de unda, incetineste reactia de respingere la persoane. Acomodarea cu culoarea albastra va fi o reactie permisiva si la persoanele care o resping, astfel inducand o reactie si stimulare adecvata la culoarea albastra de unde vor rezulta si efecte favorabile psihofiziologice.

Acest program va fi efectuat ultimul cand nu vor mai exista reactii de respingere la diferite culori, el permite o reglare al efectelor psihobiologice si o fixare ale lor. Se deruleaza tot in 30 min., este format din 6 programe cu cupluri de culori ce au fost utilizate in celalte programe, insistand mai mult pe culorile pure, iar fragmentele muzicale vor fi selectionate din programul culori active.

In tabelele 17,18 sunt afisate total lungimilor de unda folosite de-a lungul unui program complet ,ce cuprinde cele 6 programe cu cuplurile respective de culori, dintr-o sedinta de cromoterapie, meloterapie. Diferenta care se observa dintre cele doua tabele este rezultanta folosiri diferit a culorilor din programul curcubeul, unde

s-a accentuat pe culorile pure.

Volumul muzical este reglat la 40db, cand cercul de culoare activa este de 3% din ecran, iar pe masura ce creste culoarea activa creste si volumul muzical pana la 60db(corespunzator diametrului culorii active). In aceasta pozitie (apogeu) se sta 3 secunde dupa care incepe sa scada si volumul muzical si culoarea activa pana la 40db si respectiv 3% din culoarea activa.

Frecventa sunetului variaza intre 400-600Hz, iar amplitudinea variaza intre 2-9dB.

In figura 8 se exemplifica cum oscileaza parametri muzicali in timpul programului de meloterapie si cromoterapie in functie de cresterea culori active (cercul)

Pe baza studiilor de radiestezie s-au stabilit corespondente energetice intre tonalitatile culorilor si tonalitatile muzicale.

rosu – Do major;

verde – Fa major;

albastru – Sol major.

Exercitiu de respiratie

Se sta in pozitia sezand, cu spatele drept, rezemat de spatarul scaunului, picioarele asezate in unghi de 90 grade pentru a avea o stabilitate mai buna, mainile asezate pe coapse, in pozitie relaxata, palmele asezate cat mai comod.

Respiratia se executa astfel:

1) se respira lent pana se umple cu aer cantitatea abdominala respiratorie (respiratie abdominala);

2) se umplu cu aer plamanii (respiratie pulmonara);

– se umplu lobii superiori ai plamanilor (respiratie claviculara);

– nu se face apnee (retentie respiratorie);

3) expiratie lenta continua, nu se face expiratia completa ci numai aproximativ 80%, pentru ca sa nu declansam o hiperoxigenare (hiperventilatie a aerului) starea de lesin, dupa care, se reia ciclul respirator.

Acest tip de respiratie permite o mai buna oxigenare a sangelui si

imbunatatirea reactiilor biochimice in tot corpul, dar mai ales la nivelul creierului.

Deoarece creierul consuma intre 20-30% din oxigenul metabolizat, se realizeaza, o mai buna perceptie a culorilor si sunetelor, o mai buna concentrare.

Respiratia controlata determina o incalzire a intregului corp si o relaxare musculara la nivelul membrelor, mareste circulatia LCR (considerata ca respiratia creierului), faciliteaza un consum energetic mai mic in aceste zone si-l accentueaza la nivelul creierului.

Respiratia controlata determina un efort de concentrare mai mic insa mult mai eficient in sistemele auditiv si vizual.

Criteriile de selectare ale culorilor si muzicii

Lungimea de unda predominanta, excitand un anumit numar de de conuri care transmit un influx nervos pe aceiasi zona al sistemului nervos, stimuleaza neocortex-ul, talamus-ul si maduva, dand un raspuns al stimularii informationale in urma prelucrarilor semnalelor vizuale. Astfel, se produce excitarea si dezvoltarea unor viteze de transmitere al influxului nervos prin caile sensibilitatii spino-talamo-cortical.

Lungimea de unda prin stimularea energetica permite prin prelungirile celulare gliale sa se mareasca si msa acopere o suprafata mai mare formand noi conexiuni si sinapse, ceeace mareste viteza de transmitere al impulsului si o energizare mai buna.

Neuronii corectivi pot face legaturi multiple, sinapse cu mai multe tipuri informationale, cu o forma de energie care stimuleaza o arie mai raspandita, aceasta in ambele emisfere.

Dezvoltarea si raspandirea neuronilor conectivi se pot vedea si printr-o mai buna activitate a undelor bioelectrice al creierului.

Se folosesc ioni cu o anumita incarcatura bioelectrica si informationala care vin in valuri mici si cresc cu timpul ca numar formand unde de o intensitate si varfuri ale amplitudinii pana la nivelul pragurilor acceptate de organism. Propriu-zis se formeaza o tunelare de informatie si energie care fixeaza si usureaza drumul noilor ioni ce vin din urma.

Prin dinamismul cresterii si descresterii cercului, al volumului, al amplitudini si frecventei undei sonore, fotonii si undele vibratorii (al sunetului) se multiplica mai mult ce duce la sinergia perceptiilor auditive si vizuale.

Culoarea pasiva este receptionata ca o perceptie subliminara, la fel ca si tonalitatea muzicala.

Prin perceptii subliminare, accentuam efectele cromatice si muzicale asupra proceselor psihice si fiziologice.

Excitand in acelasi timp prin energii electromagnetice, undele vibratorii si biorezonanta sunetelor, prin controlul respiratiei, putem obtine un flux energetic si informational care dezvolta atentia concentrata, memoria vizuala, auditiva, producand un feed-before al stimulilor informationali.

Metodologia preconizata

Lotul experimental va fi compus din 60 de persoane ce va fi subimpartit intr-un şot experimental compus din 30 de persoane si un alt lot „martor” compus din 30 de persoane.

Lotul experimental de 30 de persoane va fi selectionat din lotul de 60 de persoane dupa criteriul rezultatelor cele mai slabe obtinute la testele psihologice si E.E.G.Am ales rezultatele cele mai slabe deoarece subiecti pot asimila cel mai mult, avand o eficienta mai mare in comparatie cu ceilalti.

O alta varianta pote fi prin selectia in functie de grupele sanguine si atunci va exista un lot de 80 persoane, 40 pentru lot martor, 40 pentru lot experimental, compus din cate 10 persoane pentru grupa de sange (OI,A II,B III, AB IV)

Testele psihologice si E.E.G. se vor aplica la inceputul si sfarsitul experimentului, la ambele loturi.

Teste psihologice;

1) Chestionar de preferinte actionate adaptat de M. Rocco dupa D. Chalvin si Herman care determina dominanta cerebrala;

2) Test pentru inteligenta emotionala(pentru adulti) adaptat de: M. Rocco dupa Bon-On si Goleman;

3) Chestionar 16 P.F.Q. ;

4) Chestionar de temperament STIR, adaptat de M. Minulescu;

5) Chestionar pentru depresie.

Componenţa testelor;

1) Chestionar de preferinte actionale – este format din 72 de itemi si are 5 variante de raspuns, si anume:

– foarte putin – 1 punct

– putin – 2 puncte

– moderat – 3 puncte

– mult – 4 puncte

– foarte mult – 5 puncte.

Are 4 sectiuni –A,B,C,D cre corespund celor 4 sectoare cerebrale:

– A – sector cortical stang(CoS)

– B – sector cotical drept(CoD)

– C – sector limbic stang(LiS)

– D – sector limbic drept(LiD).

Fiecare sectiune a chestionarului are 18 itemi, punctajul maxim fiind de 90 de puncte(18×5).

Se poate afla ponderea rezultatelor, zonelor cerebrale prin raportarea valorilor obtinute la valoarea maxima inmultita cu 100.

Se poate determina relatia dintre rationalitate si emotionalitate precum si dominanta de stanga sau de dreapta, astfel:

– (CoS+CoD):2=Rationalitate

– (LiS+LiD):=Emotionalitate

– (CoS+LiS):2=Mod de operare stang

– (CoD+lied):2=Mod de operare drept

2) Test de inteligenta emotionala – este format din 10 itemi cu 4 variante de raspuns si anume:

1) a,b,c=20 puncte 2) b=20 puncte 3) a=20 puncte 4) c=20 puncte

5) c=20 puncte 6) b,c=5 puncte d=20 puncte 7) a=20 puncte

8) b=20 puncte 9) b=5 puncte d=20 puncte 10) b=20 puncte.

Se aduna cele 10 raspunsuri, semnificatia sensului global:

– 100 puncte – sub medie

– intre 100-150 puncte – mediu

– peste 150 puncte – peste medie

– 200 puncte – exceptional.

3) Chestionar 16 P.F.Q. – are 2 forme paralele a cate 26 itemi si cu 16 scale:

1- Factorul A – schizitimie v.s. ciclotimie;

2- Factorul B – abilitatea rezolutiva generala;

3- Factorul C – instabilitate emotionala v.s. stabilitate emotionala;

4- Factorul E – supunere v.s. dominanta;

5- Factorul F – expansivitate v.s. nonexpansivitate;

6- Factorul G – supraeu slab v.s. forta supraeului;

7- Factorul H – threctia v.s. parmia;

8- Factorul L – alexia v.s. protensim;

9- Factorul I – harria v.s. presia;

10- Factorul M- proxemia v.s. autia;

11- Factorul N – naivitate v.s. subtilitate;

12- Factorul O – incredere v.s. tendinta spre culpabilitate;

13- Factorul Q1 – conservatorism v.s. lipsa de respest pentru conventii;

14- Factorul Q2 – dependenta de greu v.s. independenta personala;

15- Factorul Q3 – sentiment de sine slab v.s. sentiment de sine puternic;

16- Factorul Q4 – tensiune ergica slaba v.s. tensiune ergica ridicata.

Factorii de ordin secundar:

-Factorul 1 – adaptare v.s. anxietate;

-Factorul 2 – introversie v.s. extroversie;

-Factorul 3 – emotivitate v.s. dinamism;

-Factorul 4 – supunere v.s. independenta.

4) Chestionarul de temperament STIR R (adaptat de M. Minulescu) – este format din 48 de itemi, cate 16 pentru fiecare din cele 3 scale primare si anume:

– SE – scala de forta a excitatiei;

– SI – scala de forta a inhibitiei;

– MO – mobilitatea proceselor nervoase.

5) Chestionar pentru depresie

E.E.G.

Cu ajutorul electroencefalografului se masoara principalele caracteristici ale bioelectricitatii creierului.

Masurarea se face la inceputul experimentului asupra ambelor loturi, cu care ocazie se vor stabili urmatoarele ritmuri:

– ritmul delta б – ritmul alfa α; – ritmul teta θ; – ritmul beta β;

– ritmul γ; – ritmul μ; – ritmul sigma σ; – ritmul lamba λ;

– ritmul Ε;

Dupa stabilirea ritmurilor de mai sus, fara a utiliza culori ori muzica, urmeaza masurarea acestora respectiv cu programul special conceput de muzica si culoare, pentru a afla compatibilitatea dintre tonul cromatic si tonul muzical.

Programul este compus din trei culori de baza: rosu, verde, albastru pentru care vom stabili diferite tonalitati muzicale. Ele se vor afisa pe monitorul calculatorului, iar in casti se vor auzi diferite tonalitati muzicale.

Prin programul „Spiritul Inorogului” de cromoterapie, meloterapie si controlul respiratiei, se stimuleaza ritmul β care poate mari nivelul intelectual, dezvaluie starile afective si influenteaza tipul de personalitate.

Marind activitatea bioelectrica a creierului prin stimularea ritmului β si mentinerea lui in stare activa pe o perioada mai lunga (durata efectiva a sedintei), se produce depresia ritmului α, si mai sunt influentate si undele gama.

Prin mentinerea unei tensiuni energetice intelectuale (concentrarea asupra culorilor, sunetului si respiratiei) se realizeaza o activitate bioelectrica a undelor beta (in zonele frono-temporale, lobului occipital), facilitand astfel o activitate mai intensa a creierului.

Unda „E” se mentine la acelasi nivel atâta timp cat atentia subiectului nu slabeste.

Unda „E” intervine in atitudinea subiectului fata de realitatea obiectiva din mediul social.

Mentinerea undelor „E” la un nivel ridicat pe o perioada de 10 zile (durata de desfasurare a experimentului) va conduce la rezultate semnificative precum: adaptabilitatea subiectului la diferite situatii din mediul social, acceptarea mai usoara a riscurilor vietii precum si o incredere mai mare in propriile forte.

Prelucrarea rezultatelor se va face prin programul S.P.S.S. la testele psihologice, iar la E.E.G. prin diagrama stabilita de acest aparat, (electroencefalograma)

Variabilele independente vizate de teste sunt:

– S.E. – forta excitatiei;

– S.I. – forta de inhibitie;

– M.O. – mobilitatea proceselor nervoase;

– Factor C – instabilitate emotionala v.s. stabilitate;

– Factor Q3 – sentimentul de sine slab v.s. puternic;

– Factor C ordin secundar – adaptare v.s. axietate;

– emotivitate v.s. dinamism;

– Emotionalitate – chestionar de preferinte actionate;

– Intelagenta emotionala – test pentru inteligenta emotionala;

– Depresia.

Variabilele independente urmarite sunt urmatoarele:

– rationalitate – mod de operare stang – mod de operare drept

– factorul A – factorul E – factorul F

– factorul B – factorul Q1 – factorul Q2

– factori de ordin secundar: – intraversie-extraversie

– supunere-independenta.

Prin programul S.P.S.S. se calculeaza media aritmetica a variabilelor independente si dependente si coeficientul de variabilitate, dispersia mediei arotmetice a patratelor abaterilor de la medie, compensarea valorilor medii dintre cele 2 esantioane.

In cazul in care nu se ia in consideratie sistemul propus si analizat mai sus, pot apare urmatoarele situatii:

– cresterea rationalitatii;

– scaderea factorului A (schizotimia) si cresterea ciclotimiei;

– cresterea abilitatii rezolutive generale;

– cresterea bioelectricitatii undei lambda;

– scaderea undelor alfa;

– cresterea excitabilitatii undelor gamma.

Ipoteze

In urma derularii programului de melo-cromo-terapie se vor produce schimbari semnificative:

– dezvoltarea inteligentei emotionale;

– scaderea depresiei si a anxietatii.

– cresterea atentiei concentrate

Metodica investigatiei

Experimentele sa se desfasoare intr-o sala bine luminata, aerisita, dotata cu aparatura necesara (calculatoare,casti,scaune cu spatar, etc.) pentru a crea un ambient placut.

Asigurarea tuturor masurilor pentru prevenirea unor eventuale situatii care ar putea influenta negativ buna desfasurare a experimentelor(defectarea aparaturii, asigurarea prezentei subiectilor ce urmeaza a fi testati precum si a personalului calificat pentru aceste teste, etc.).

Insusirea corecta al timpului de respiratie folosit in timpul sedintelor.

Avantajele programuilui (soft) asistat de calculator:

1. Se pot face programe individualizate.

2. Pot fi combinate mai multe cupluri de culori;

3. Poate fi compus si dintr-o singura culoare, fara culoare activa;

4. Pot fi introduse orice tip de fragmente muzicale si selectionate;

5. Poate fi adaptat d.p.d.v. al timpului pe sedinta:

Dezavantaje programuilui (soft) ;

1. Necesita un calculator perfomant, care are minim 300 MB, Pentium 3, altfel nu se ruleaza;

2. Este nevoie de un ambiant placut, incapere iluminata, spatiu pentru a sta cat mai comod.

3. Necesita mult timp in faza aceasta elaborare unui program complet, este destul de greu de procesat, nu are pagina introductiva cu buton de activare, nu se pot face modificari in program pe sectiuni, este necesar sa refaci tot programul, are un sunet de fond cand se trece de la un program la altul. Pentru a nu avbea probleme in timpul desfasurari experimentui ar fi necesar refacerea programului (soft).

Avantajele experimentuluiֱSpiritul Inorogului˝ :

1. Se pot face corelatii intre tonul cromatic si tonalitatea muzicala, (grupa sanguina)

2. Se determina activitatea bioelectrica al creierului cand este utilizata cromoterapia, meloterapia, respiratia.

3. Nu necesita un efort fizic mare, poate fi realizat de copii (peste 4 ani) ,cu un program mai scurt adaptat, pana la varsta avansata (batrini care nu au boli incurabile fizice ori psihice)

4. Dezvolta anumite caracteristici ale personalitatii, imbunatateste afectivitatea, dezvolta inteligenta emotionala, atentia concentrata, memoria, scaderea depresie, scaderea anxietatii, stabilitate emotionala, mobilitatea proceselor nervoase.

5. La oamenii in varsta ( un program adaptat pentru acestia) in plus incetineste evolutia deprecierii neuronale.

6. Se poate utiliza in diverse boli psihice in faze incipiente, ori cand sunt in remisie ( se poate alcatui programe individuale in functie de simptome si rezultatele la teste psihologice).

7. Poate fi utlizat pentru imbunatatirea rezultatelor scolare, rezultatelor sportive, eficientizarea muncii.

Dezavantaje experimentuluiֱSpiritul Inorogului˝ , nu pot beneficia de el;

1. Persoanele care sufera de amuzie senzoriala ori diverse boli grave al aparatului auditiv sau de transmitere al influxului nervos.

2. Persoanele care sufera de daltonism ori boli grave oculare care pot fi influntate datorita concentrarii vizuale.

3. Persoanele care au epilepsie, boli psihice in stadii terminale.

Reclame

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: