jump to navigation

3. EFECTELE PSIHOFIZIOLOGICE ALE CULORILOR

3.    EFECTELE PSIHOFIZIOLOGICE ALE CULORILOR

 

 

ROŞU

Efecte fiziologice: creşte presiunea sang­vina; ridică tonusul muscular; activează respiraţia; datorită intensităţii ridicate a energiei radiante a lungimii de undă electromagnetică ce îi corespunde, dă senzaţia de caldură. Actioneaza asupra glandelor sexuale, stimulindu-le functionalitatea, Stimuleaza inmultirea globulelor rosii, regenereaza celulele. rosu deschis pentru cosuri pe fata sau in alte parti, combinatie de rosu si indigo (alternarea cartoanelor) pentru sistemul imunitar (SIDA). Are drept efect stimularea neuronilor, a glandelor endocrine si a nervilor senzoriali. Creste circulatia sangelui, are efecte subtile dar intense in ceea ce priveste guvernarea functiilor creierului, a sistemului nervos si a multor procese fiziologice si biochimice. Datorita efectelor sale invioratoare , pentru uzul terapeutic general sunt recomandate doze moderate de rosu insotite de albastru si verde. Aplicarea luminii rosii, monocromatice grabeste cicatrizarea si vindecarea tesutului. Este contraindicat in stari inflamatorii sau stari emotionale.

Roşul figurează printre primele la alegerea culorilor preferate, unde ocupă locul al doilea după albastru. Este culoarea des preferată de copii şi de primitivi. Delicată la mânuit, dar extrem de interesantă prin rolul său într-un cadru pe care-l vrem cald, aşezat, primitor. Ea este, prin excelenţă culoarea ce vine în faţă. M. Déribéré.(14)  

Roşul este perfect perceput şi deosebit dimineaţa, în vreme ce, după-amiaza, el începe să fie mereu mai prost distins, constatându-se chiar căderi bruşte de acuitate.

Tentele de rosu din jurul organelor fizice dau indicatii privitoare la starea lor de sanatate .Un rosu sumbru,brun sub un organ poate indica prezenta unei tumori maligne pe cand un rosu frumos,intens indica o stare de sanatate buna.

Efecte psihologice: culoare foarte caldă, stimulator general, excită, irită, provoacă, incită la acţiune, îndeosebi în plan psihomotor, stimulator intelectual, neliniştitor, senzaţie de apropiere în spaţiu, excitare, aprindere, însufleţire, activare, mobilizare, facilitează asociaţiile mintale de idei. Semnificaţie psihologică şi rezonanţă afec­tivă: se caracterizează ca „forţa voinţei”; specifică tipului activ, excentric, ofensiv-agresiv, autonom, locomotor, competitiv, operativ; exprimă dorinţă, excitabilitate, dominanţă, erotism. Culoarea rosie este considerata un stimulent universal., intareste vointa si curajul.

Rosu energizeaza la toate nivelele. Ne conecteaza cu corpul nostru. Orice lucru care trebuie inceput are nevoie de vitalitatea rosului. 

Trasaturi de personalitate: curajos, increzator, umanist, plin de vointa, spontan, onest, extrovert.

Este contraindicat in stari emotionale, la persoanele colerice sau hipertensionate ori hipertensivi.

Semnificaţie în industrie: Se foloseşte ca simbol pentru a semnaliza: incendiu, pericole de iradiere, energie atomică, oprire „Interzis”, pericol de incendiu. Utilizări recomandabile: în vestibuluri, ca­mere sau ateliere cu accente de înviorare a spaţiului şi a obiectelor din spaţiu; în spaţii mari; în spaţiile cu temperatură scă­zută; pentru muncile monotone şi migă­loase ca element decorativ.

 

PORTOCALIU

Efecte fiziologice:   accelerează   pulsaţiile inimii; menţine presiunea sangvină; favo­rizează secreţia gastrică şi digestia, dinamizeaza energiile vitale, stimuleaza sistemul respirator; actioneaza asupra glandelor corticosuprarenale, diminueaza starea de oboseala; Efectul sau pozitiv principal consta in cresterea imunitatii corpului (cresterea rezistentei fata de infectii). Cel mai mult este utilizata in vindecarea spasmelor si a rigiditatii. Deasemenea joaca un rol important in cresterea ratei metabolismului, in fortifierea plamanilor, a splinei si a pancreasului. Creste pulsul dar mentine normala tensiunea.  

Portocaliul este de asemenea o culoare caldă , intimă, primitoare ce vine în faţă, mai puţin brutală, dar foarte vie… Este o culoare fiziologică activă şi capabilă să uşureze digestia. Nu recomandăm, fireşte, de a lua masa într-o lumină portocalie, dar comesenii se vor simţi foarte bine după masă, aşezaţi în faţa unei decoraţii portocalii. M. Déribéré Constantin Paul,Culoare arta  ambient

Efecte psihologice: optimism, veselie; culoare caldă; stimulator emotiv; senzaţie de apropiere   puternică;   culoare   sociabilă; este mai activ decât galbenul; impresie de sănătate şi optimism; în cantităţi şi pe su­prafeţe mari pare dulceag şi iritant stimuleaza o mai rapida asimilare pe plan mental a ideilor noi. Oranjul este cel mai bun stimulent emotional. Ne conecteaza cu simturile noastre , ne ajuta sa indepartam inhibitiile si ne face independenti si sociabili.. Trasaturi de personalitate: entuziast, fericit, sociabil, energic, sportiv, constructiv  Din punct de vedere psihologic, oranjul este utilizat pentru inducerea entuziasmului.

Culoarea este contraindicata in: isterie, stres, spasmofilie, halucinatii, dementa senila, pietre la vezica biliara (litiaza), astm bronsic, bronsita.. Supraexcitarea, glandelor corticosuprarenale glande ce secreta adrenalina, hormonul agresivitatii.

Semnificaţie în Industrie: se foloseşte ca simbol pentru a semnala pericol legat de temperaturi înalte; electrocutări. Mesajul principal al culorii portocaliu este „Atenţie, pericol !”; pericol de accidente la anumite maşini şi instalaţii,

Utilizări recomandabile: în spaţiile înguste şi lungi (culoare, pasaje, pasarele, tunele etc.) pentru a estompa distanţele şi solitudinea; în sălile de aşteptare şi spaţiile cu temperaturi scăzute pentru a crea senzaţia de căldură şi apropiere şi a favoriza comu­nicarea.

 

GALBEN

Efecte fiziologice: stimulează nervul optic; influenţează funcţionarea normală a sistemului cardiovascular,. stimuleaza sistemul limfatic, stimuleaza sistemul nervos central, energia mentala; intensifica nergia digestive, actioneaza asupra secretiei pancreatice (glanda cu secretie mixta endocrina – secreta insulina si exocrina – enzimele pancreatice: amilaza, lipoza si tripsina). Este contraindicat in febra, palpitatii cardiace, constipatie.

Ajuta mecanismul motor al corpului. El fortifica musculatura si faciliteaza functiile digestive. Uzul sau prelungit duce la aciditate, colici sau hemoroizi. Absorbtia in exces de radiatii galbene poate da palpitatii si delir.

       Va fi foarte diferit după cum este galbenul-auriu, încă activ sau galbenul verzui şi pal, apropiindu-se de echilibrul verdelui. (14)

Efecfe psihologice: căldură, intimitate; satisfacţie, admiraţie, înviorare; culoare caldă şi dinamică; culoarea cea mai veselă; sti­mulează vederea; calmant al psihonevrozelor; senzaţie de apropiere în spaţiu; stimulează şi întreţine starea de vigilenţă; sporeşte capacitatea de mobilizare şi con­centrare a atenţiei, predispune la comuni­cativitate. Privită mult timp culoarea gal­benă dă senzaţia de oboseală; dar în to­nuri palide este suportabilă. Semnificaţie psihologică şi rezonanţă afec­tivă: exprimă spontaneitate şi este carac­teristică pentru tipul activ, proiectiv, expan­siv, investigativ şi cu un nivel ridicat de as­piraţie  faciliteaza atingerea unei depline stapiniri de sine, autocontrolul; Ne ofera claritate in gandire, creste constiinta de sine, stimuleaza interesul si curiozitatea. Galbenul e legat de abilitatea de a percepe si a intelege. Ne conecteaza cu mentalul nostru. . Exprimă variabilitate, aspiraţie, ori­ginalitate, veselie Utilizarea acestei culori e insotita de o crestere generala a inteligentei si claritatii mentale.

Trasaturi de personalitate: simt al umorului, optimist, increzator, practic, intellec tual.

Se consideră în general că galbenul oboseşte vederea, ceea ce reiese şi din majoritatea anchetelor, unde culoarea capătă valori negative. Dar galbenul – una din cele mai vizibile culori de la distanţă, are un mare rol în sistemele de semnalizare, mai ales pe fond negru, ca avertizor de pericol.

Semnificaţie „in industrie:   Se foloseşte ca simbol pentru a  semnala    pericole mecanice; se vopsesc elementele tăioase, mo­bile ale maşinilor, punctele periculoase. Mesajul principal al culorii galbene este „Atenţie !”

Utilizări recomandabile: încăperi orientate spre nord, cu luminozitate redusă; galben-portocaliu (culoarea nisipului) în mediu umed; în spaţii mari pentru a crea senza­ţie de căldură, apropiere şi intimitate.

 

VERDE

Efecte fiziologice: scade presiunea sangvină; dilată vasele capilare, este culoarea glandei tiroide. Ajuta la relaxarea muschilor, nervilor si a gandurilor. Determina dilatarea arteriala. Absorbtia sa excesiva are efecte daunatoare asupra tesutului muscular si a glandei,pituitare.
      Efecte psihologice: linişte, bună dispoziţie, relaxare, meditaţie, echilibru, contem­plare, abundenţă de asociaţii   mintale   de idei; culoare rece, plăcută, odihnitoare, liniştitoare şi calmantă; impresie de prospe­ţime; facilitează   deconectarea   nervoasă; senzaţie de depărtare în spaţiu. Semnificaţie psihologică şi rezonanţă afec­tivă: Exprimă „elasticitatea   voinţei”,   con­centrare,   siguranţă,   introspecţie,   persistenţă, îndrăzneală, abstinenţă, autoevalu­ar Diminueaza stresul,echilibreaza structura somatica si cea psihica, topeste (anihileaza) nelinistile, destinde si relaxeaza atit corpul, cit si gindurile.
Este considerat marele calmant al nevroticilor. Sanatoriile de recuperare pentru nevroza sint situate in zona montana, unde verdele nu piere nici iarna. Este indicata deci celor iuti la minie, irascibili cronici, celor cu idei fixe, obsesive, care sint dominati de angoasa, de frica, tiranizati de un sfirsit apocaliptic etc.  Din punct de vedere psihologic, verdele are un impact pozitiv, inducand gandirea pozitiva. Este prescris de aceea in managementul stresului. . Ne curata si echilibreaza energetic, oferindu-ne un sentiment de reinnoire, pace si armonie. Ne conecteaza la dragostea neconditionata si echilibreaza intreaga fiinta.

Nu are contraindicatii.

Trasaturi de personalitate: intelegator, autocontrolat,adaptabil, simpatetic, milos, generos, iubitor de natura, romantic.

Caracterizează  tipul pasiv,  defensiv, autonom, reţinut, posesiv, imuabil..

Verdele. Are nuanţe foarte diferite: vedele viu, pur, este esenţialmente echilibrat pe plan nervos. De aceea se foloseşte la mesele de biliard, de joc,de consilii.

Faptul a fost cunoscut cu mult înainte ca ştiinţa actuală să-l fi putut explica, prin măsurarea tensiunii sanguine şi a celei nervoase. (14)

Verdele rămâne, în schimb, la fel de bine deosebit atât dimineaţa, cât şi după-amiază, fără diminuări ale puterii perceptive;

         Semnificaţie în industrie: Culoare de protecţie; siguranţă. Mesajul principal al cu­lorii verde este „Securitate”. Utilizări recomandabile: este recomandată pentru suprafeţe relativ mari, deoarece este uşor suportată în tonuri deschise uşor al­băstrui. Tonurile tari se recomandă în tapiţerie împreună cu specii lemnoase deschise, în spaţiile cu temperatură ridicată.

 

 

ALBASTRU

Efecte fiziologice: scade presiunea sangvină;  scade tonusul  muscular; calmează respiraţia şi reduce frecvenţa pulsului. Creste rata reactiilor metabolice si e folosit adesea in vindecarea ranilor

Creste capacitatea de adaptare a organismului; usureaza regenerarea celulara, intinerirea; confera o deschidere entuziasta spre tot ce este elevat, inaltator si minunat in jurul nostru; ne ajuta sa traim in armonie cu semenii, cu cei apropiati noua. Corespunde si stimuleaza glandele paratiroide. Contraindicata in diabet zaharat si insipid.Albastrul. Este culoarea rece prin excelenţă şi de asemenea culoarea ce se duce la fund. Albastrul este calm, odihnitor, chiar puţin soporidic. El este culoarea nimerită pentru camerele de odihnă, pentru colţul de relaxare. Viziunea sa generalizată dă senzaţia de răcoare. Un loc albastru evocă spaţiul, aerul , marea şi parte de a o dimensiune mai mare. M. Déribéré

Dorim sa insitam asupra acestor doua culori: verde si albastru, culorile dominante ale planetei Pamint.

Cosmonautii au confirmat ceea ce poetii numeau cu un secol in urma – planeta albastra – si anume ca Pamintul de la inaltime se vede ca o stea albastra.

Consideram ca oamenii au fost conceputi, creati sa traiasca pe aceste doua niveluri corespunzatoare culorilor verde si albastru.

Verdele intregii vegetatii care este materia prima primordiala conceputa la rindu-i cu toate elementele desfasurarii metabolismului; cerealele au mare continut in glucide (hidrati de carbon), dar si de proteine vegetale, iar plantele oleoginoase contin si din ele se extrag uleiurile si esentele aromatice volatile.

Trebuie sa existe un plan, un program al creatiei pentru a potrivi toate aceste minunatii.

Culoarea verde reamintim ca semnifica introspectia, concentrarea (intoarcerea gindului spre sine, spre propria fiinta), indrazneala, detasare, sublimare in divin, in cele vesnice, netrecatoare, abstinenta autoelevare, impingerea energiilor spre niveluri superioare ale culorii albastre.

Clarvazatorii, cei care au harul clarviziunii spun ca medicii vindecatori au in jurul corpului un halou verde, o aura verde.

Trasaturile personalitatii ce aura verde sint: linistea, multumirea, acceptarea, concilierea, rafinarea.

Verdele simbolizeaza flexibilitatea impulsurilor (autocontrolul). De asemeni, subliniem dorinta de a impresiona si obtine recunoasterea.

Preferinta pentru verde indica o natura a individului adaptabila la schimbarea situatiilor. Credem ca asa se explica si neimplicarea medicilor in revendicari exteriorizate de cei care aprtin ca profil psihologic culorilor rosu in special si portocaliu secundar.

Albastrul este culoarea oceanelor, marilor, care reflectata in atmosfera, imprumuta vazduhului, cerului nuanta sa.

Aceasta culoare simbolizeaza calmul profund, abnegatie, daruirea catre un ideal nobil, iubirea fara sentimentul de posesivitate si gelozie, iubirea in sensul propovaduit de Iisus.

Preferinta pentru albastru ne sugereaza un om pasnic, inteligenta dublata de afectiune si armonie interioara.

Efectele asupra corpului uman: culoarea albastra este odihnitoare, predispune la meditatie si reverie, confera linistea interioara, faciliteaza detasarea, senzatia de spatialitate, de departare in spatiu, pace inefabila, atingerea spontana, fulgeratoare a imensitatii infinitului.

Trasaturile personalitatii cu aura albastra sint: echilibrul, fidelitatea, aspiratia catre libertate (eliberarea spiritului de ginduri materiale), speranta, dragostea atotcuprinzatoare.

Sa nu fim gresit intelesi! Asa cum glandele endocrine trebuie sa functioneze toate normal pentru a asigura dezvoltarea armonioasa a corpului, si culorile trebuie combinate armonios! Toate au rostul si importanta lor.

 Efecte psihologice: culoare    foarte  rece, odihnitoare   şi   liniştitoare,   îndeamnă   la calm şi reverie, predispoziţie la concentrare şi  linişte interioară;  în  exces  conduce  la depresie;  seriozitate,   tendinţă   spre evo­care, spaţialitate,   îngăduinţă,   pace,   dor, nostalgie; favorizează dezvoltarea procese­lor de inhibiţie şi de încetinire a  ritmului activităţii; senzaţie de depărtare în spaţiu, distanţă, infinit şi meditaţie. Semnificaţie psihologică şi rezonanţă afec­tivă: se caracterizează  prin „profunzimea trăirilor    şi    sentimentelor”; caracteristic pentru tipul concentric, pasiv, senzitiv, per­ceptiv, unificativ; exprimă linişte, satisfac­ţie, tandreţe, iubire şi afecţiune.

Este o culoare relaxanta mental, avand un efect de linistire asupra sistemului nervos. Este ideal pentru problemele de somn, copiii hiperactivi, etc. Ne conecteaza la gandirea holistica, dandu-ne intelepciune si claritate, imbunatatind comunicarea si vorbirea.

Trasaturi de personalitate: loial, diplomat, afectuos, inventiv, pasator, prudent.

Asigura un efect de linistire mentala sprijinind insa starea de constienta atunci cand este utilizata in practicile de meditative.

Albastrul este mereu mai bine distins, calitatea percepţiei, deşi bună încă dimineaţa, creşte calitativ după-amiază.             

 Semnificaţie    în    industrie:    semnalează absenţa    temporară    a    pericolului.    Me­sajul   principal   al   culorii   albastre  este: „Manipularea permisă cu atenţie”. Avertis­ment la aparate şi maşini a căror piese nu trebuie atinse pentru a  nu produce accidente.

Utilizări recomandabile: pentru suprafeţele mari ale camerelor dar în tonalităţi foarte deschise; în spaţiile cu temperatură ridicată. Albastru-verde (culoarea apei) în mediu uscat; în încăperile mici pentru a le „mări” prin crearea senzaţiei de spaţialitate.

 

INDIGO

Efecte fiziologice ; are actiune anestezica;diminueaza durerile de cap, vijiieturile in urechi; favorizeaza instalarea echilibrului interior; faciliteaza evolutia spirituala; este purificatoare a singelui, a corpului fizic in general si un eliberator mental, favorizind autocontrolul, deci are si actiune benefica asupra corpului subtil (eteric si astral); este folosita in tratamentul obsesiilor. Actioneaza asupra glandei tiroide. Relaxeaza si incetineste activitatea sistemelor neuro-muscular, cardiovascular si limfatic.

 Efecte psihologice. Energia indigo ne conecteaza cu inconstientul nostru, oferindu-ne experienta de a fi o parte din intregul univers. Intareste intuitia, imaginatia, puterea psihica, creste activitatea de visare.

Trasaturi de personalitate: neinfricat, intuitiv, practic, idealistic, intelept, vindecator.

 

VIOLET

Efecte fiziologice: intensifica activitatea cardiovasculară; accelerează respiraţia, influenţează pozitiv rezistenţa cardiacă şi pulmonară. intareste sistemul de aparare imunitar; intareste (tonifica) sistemul nervos; este detoxifianta, avind cea mai mare putere de actiune asupra legaturilor electrochimice ale organelor si tesuturilor; este purificator al gindurilor; este stimulanta in special pentru firile intuitive, determina starea de gratie, de inspiratie.

Pe plan fiziologic, medical: intensifica activitatea cardiovasculara; accelereaza respiratia. Utilizat cu succes in mentinerea nivelului concentratiei de potasiu din corp. Anumite radiatii (cu o frecventa inalta) a acesti culori inhiba formarea tumorilor. Deasemenea, tine sub control apetit.

Efecte psihologice: culoare rece, nelinişti­toare şi descurajatoare; stimulează; efect contradictoriu: în acelaşi timp atracţie   şi îndepărtare, optimism şi nostalgie; senza­ţie de apropiere foarte mare în spaţiu; cu­loare ce dă o senzaţie de gravitate. Este contraindicata in nevroze (ar accentua excitabilitatea) si in tulburarile mentale. Deci aceasta categorie de bolnavi se va trata in statiuni montane, nu la mare!

Ne purifica gandurile si sentimentele , oferindu-ne inspiratie. Ne conecteaza cu sinele spiritual dandu-ne intelepciune si putere interioara.Creste talentul artistic si creativitatea.

Trasaturi de personalitate: leader, bun si corect, umanitar, simt al autosacrificiului, vizionar, creativ, puternic mental.

 Semnificaţie psihologică şi rezonanţă afec­tivă: tristeţe, melancolie, penitenţă. Utilizare recomandabilă: pentru suprafeţe mici cu un colorit pur, curat; contrastează plăcut  cu   ocru,   galben   şi   galben-verzui.

 Violetul. Dacă ar fi pur, ar fi o culoare rece, dar de cele mai multe ori în vopsitorie sau ţesătorie, florile sau elementele de decor, ceea ce se numeşte violet este în realitate un amestec de violet şi roşu sau albastru cu roşu, adică purpuriu, unde elementele constitutive se distrug unele pe altele. (14)

 

NEGRU

Efecte fiziologice: repaus, reducerea activităţii metabolice.

Efecte psihologice: reţinere, nelinişte, de­presie, introversie (interiorizare), înduioşare; impresie de adîncime, plinătate şi greutate.

Semnificaţie psihologică şi rezonanţă afectivă: deces, tristeţe, doliu, sfîrşit, singurătate, despărţire, moarte.

Semnificaţie în industrie: pe fond galben este utilizat pentru semnalizare în instala­ţiile de construcţie.

Utilizări recomandabile: ca element de de­ limitare şi contrast pentru celelalte culori; un mobilier negru este pus în valoare în mod plăcut de o tapiserie colorată, din care să nu lipsească roşul. Ca fond pentru celelalte culori.

                                                                                  

ALB

Efecte fiziologice: contracţia  pupilei şi a muşchilor globilor oculari.

           Efecte psihologice: expansivitate, uşurinţă, suavitate, robusteţe, puritate, răceală; este obositor prin strălucirea ce o prezintă datorită capacităţii de reflexie totală a luminii. Semnificaţie psihologică şi rezonanţă afec­tivă: pace, împăcare, linişte, inocenţă, vir­tute, castitate, curăţenie, sobrietate.

 Utilizări recomandabile:   pentru suprafeţe şi volume mici, întunecoase şi înguste cărora  le dă spaţialitate şi luminozitate,    le „dilată”. Pentru marcarea traseelor şi deli­mitarea spaţiilor interioare.

 

GRI

Devine valoros mai ales în prezenţa celor­lalte culori ale căror efecte le atenuează. Utilizări recomandabile: pentru suprafeţe dominante însă combinat cu alte culori. Pentru pereţi, tapiserii, covoare sunt plăcute combinaţiile: gri-verzui, gri-albăstrui, gri-galben.

O culoare luminoasă şi pură, bine saturată, deci neamestecată cu altă culoare, dă senzaţia de dinamism, veselie, mişcare, este o culoare vie.

Cu cât scade luminozitatea sau strălucirea culorii prin îndepărtare de sursa luminoasă, obiectele devin mai întunecate iar culoarea mai adîncă. În combinaţie cu alte culori, o culoare devine pală indiferent de gradul ei de luminozitate, iar lipsită de luminozitate şi puritate, o culoare devine, cum se spune în limbajul coloristic „moartă”.

Specialiştii care au urmărit schimbările bioritmice produse prim oboseală de-a lungul unei zile de muncă şi cum variază, în consecinţă, capacitatea de deosebire a culorilor, au stabilit, de pildă, că culorile mai trebuie alese şi în funcţie de viteza necesară execuţiei respectivei operaţii. Astfel pentru cele ce impun o mare repeziciune de răspuns sau de decizie, sunt indicate semnalizările cu roşu, galben sau portocaliu. În vreme ce pentru celelalte se pot folosi verdele sau albastru.

 

Reclame

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: